APA OXIGENATA – 14 de motive pentru care trebuie sa o ai in casa !

Apa oxigenata poate dezinfecta diverse rani si in acelasi timp poate fi folosita și pentru curatarea locuintelor sau pentru deshiderea la culoare a parului.

Apa oxigenata este un germicid fenomenal, considerat a fi unul din cei mai eficienti și siguri dezinfectanti disponibili pe piata. Acest produs are abilitatea de a ucide microorganisme prin oxidare — cu alte cuvinte, apa oxigenata poate realiza un fel de ardere controlata.

Ceea ce poate nu știai este ca proprietatile tocmai enumerate ale apei oxigenate o fac sa fie un produs ideal pentru curatarea locuintelor. Mai mult, aceasta substanta este ieftina și, spre deosebire de numeroasele produse pe baza de chimicale disponibile in magazine, nu provoaca niciun efect secundar nedorit.

Inainte de a-ti enumera toate modalitatile interesante in care poti folosi acest produs in casa, dorim sa-ti amintim ca majoritatea solutiilor de apa oxigenata pe care le poti achizitiona au o concentratie de 3%. Tinand seama de acest fapt, pregatește-te sa descoperi 12 motive pentru care apa oxigenata nu ar trebui sa-ti lipseasca din casa!

1. Dezinfectarea suprafetelor diverse – clante, dusuri etc

Apa oxigenata este un dezinfectant perfect pentru suprafetele expuse la trafic intens cum sunt clantele sau dusurile. Se pulverizeaza suprafata dupa care se lasa sa actioneze 10-15 minute.

Foarte important de retinut, pentru ca apa oxigenata sa isi pastreze puterea de dezinfectare si sa nu isi parda din proprietati este modul de pastrare. Apa oxigenata trebuie pastrata in sticle de culoare inchisa, prin care sa nu patrunda razele soarelui.

2. Dezinfectarea meselor și a tocatoarelor de lemn

Mesele și tocatoarele de lemn sunt un mediu ideal pentru proliferarea microbilor prezenti in carnea cruda, cum ar fi Salmonella. Pentru a dezinfecta aceste suprafete, nu trebuie decat sa le pulverizezi cu apa oxigenata.

3. Folosete apa oxigenata pentru sticla si oglinda 

Pentru geamuri si oglinzi care stralucesc de curatenie, pulverizeaza apa oxigenata, las-o sa actioneze 10-15 seconde apoi curata cu o carpa uscata.

4. Curatarea fructelor și a legumelor

In zilele noastre, fructele și legumele pe care le achizitionam din piata sunt acoperite cu tot felul de microbi și chimicale nocive care ne pot afecta sanatatea.

Pentru a curata aceste alimente, pur și simplu amesteca o jumatate de cana de apa oxigenata cu un castron de apa normala. Folosește amestecul obtinut pentru a clati fructele și legumele achizitionate.

5. Dezinfectarea frigiderelor și a chiuvetelor

Frigiderul este locul unde depozitam alimentele pe care le consumam, iar in chiuveta spalam aceste alimente inainte de a le gati, precum și diferite ustensile folosite pentru gatit.

Deoarece frigiderul și chiuveta pot gazdui mii și milioane de microbi, este indicat sa folosești putina apa oxigenata pentru a curata periodic interiorul acestor doua spatii. Lasa substanta sa actioneze timp de cateva minute, apoi indeparteaz-o cu o carpa umeda.

6. Curatarea buretilor

Din cauza faptului ca sunt utilizati pentru a indeparta resturile alimentare de pe farfurii și ustensile, buretii de bucatarie sunt imbibati cu tot felul de bacterii potential nocive. Pentru a-i dezinfecta, prepara un amestec din cantitati egale de apa oxigenata și apa normala, apoi pur și simplu inmoaie-ti buretii in aceasta.

7. Albirea rufelor

Aceasta substanta poate indeparta petele de pe rufele albe, dar și petele de sange de pe covoare și tesaturi. Data viitoare cand vrei sa speli albituri, nu porni mașina de spalat inainte sa introduci o cana de apa oxigenata in aceasta. In cazul petelor de sange, aplica aceasta substanta direct pe suprafetele patate.

8. O baie detoxifianta care te intinereste

Daca vrei sa-ti intineresti, reimprospatezi și detoxifiezi trupul, toarna doi litri de apa oxigenata (concentratie 3%) intr-o cada plina cu apa fierbinte si scufunda-te in acest amestec pentru cel putin o jumatate de ora.

9. Uciderea ciupercii piciorului

Apa oxigenata este un remediu eficient impotriva ciupercii piciorului. Prepara o solutie din cantitati egale de apa oxigenata și apa normala, apoi inmoaie-ti picioarele in aceasta pentru o jumatate de ora, in fiecare seara.

10. Tratarea infectiilor

Apa oxigenata este utila pentru a trata infectiile cutanate, inclusiv cele de natura fungica. Te sfatuim sa aplici aceasta substanta direct pe regiunea afectate de mai multe ori pe zi.

11. Uciderea acarienilor

Acarienii se pot aduna exact acolo unde te aștepti cel mai putin și sunt foarte greu de observat cu ochiul liber. Lasati de capul lor, acești daunatori iti pot afecta starea generala de sanatate.

Pentru a-ti curata casa de acarieni, prepara un amestec din cantitati egale de apa oxigenata și apa normala, apoi folosește o sticla cu pulverizator pentru a-l aplica in toate locurile unde banuiești ca acarienii și-au facut culcușul.

12. Dezinfectarea periutelor de dinti

Periutele de dinti adapostesc tot felul de microbi care, pe termen lung, ne pot afecta sanatatea. Pentru a curata aceste instrumente de igiena dentara atat de importante, nu trebuie decat sa le scufundam in putina apa oxigenata.

13. Ameliorarea durerilor de dinti

Desi apa oxigenata nu este un analgezic, aceasta substanta are proprietati antivirale, antibiotice și antifungice, motiv pentru care o poti folosi pentru a lupta impotriva infectiilor bucale.

14. Deschiderea la culoare a parului

Daca vrei sa-ti deschizi parul la culoare, amesteca apa oxigenata (concentratie 3%) cu o cantitate egala de apa normala. Dupa ce ti-ai facut duș, pulverizeaza-ti amestecul obtinut pe par. Schimbarea nu este radicala, dar toata lumea va avea impresia ca parul ti s-a deschis la culoare in mod natural.